Tips Ibu Hamil Cergas Bertenaga Membuat Kerja Walaupun Berpuasa

Tips Ibu Hamil Cergas Bertenaga Membuat Kerja Walaupun Berpuasa

Ibu-ibu mengandung kerap menghadapi masalah berpuasa kerana penat dan lapar, lagi-lagi kalau masih menyusukan anak yang sedia ada. Ini kerana pembesaran anak di dalam rahim memerlukan segala nutrisi daripada si ibu. Sebab itulah apa yang ibu makan ketika sahur itu sangat penting bagi memastikan ibu mempunyai tenaga untuk berpuasa dan juga cukup nutrisi untuk disalurkan kepada si anak tersayang.

Syu masih ingat lagi masa mengandungkan Syifa’ dahulu, Syu memang dapat puasa penuh, tapi Allah sahaja tahu dugaan yang Syu perlu lalui untuk menghabiskan sehari-hari puasa. Syu perlu bangun pagi untuk ke sekolah, memandu dalam 40 minit untuk sampai ke sekolah, perlu hantar Ahmad pergi rumah pengasuh dan buat juga kerja-kerja rumah serba sedikit (walaupun last-last kerja rumah memang tak buat, panggil orang datang mengemas je). Penat memang tak dapat dibayangkan. Balik sekolah je terus flat, satu kerja pun tak boleh nak buat. Kesian Ahmad kadang-kadang tak terlayan.

Setiap hari pergi sekolah tak larat nak mengajar. Berdiri lama sikit mulalah pening. Cakap banyak sikit dalam kelas terasa dahaga sampai kering mulut, pecah-pecah bibir. Mula trimester ketiga tu, Syu banyak mengajar di perpustakaan sebab sejuk ada penghawa dingin. Syu banyak memberi kerja kumpulan supaya pelajar Syu yang akan mengajar kawan-kawannya. Memanglah bagus sebab mereka akan fahamkan topik, tapi kesian la juga pada pelajar sebab itu adalah tugas Syu untuk mengajar mereka.

Masak untuk sahur dan berbuka memang tak la kan. Setiap hari sebelum berbuka, Syu dan suami akan singgah ke bazaar Ramadhan untuk membeli makanan untuk berbuka dan juga lauk untuk dijadikan sahur. Untuk sahur Syu akan masak nasi dan panaskan sahaja lauk yang dibeli. Berbulan dapur tak berasap sebab tak boleh nak berdiri lama.

Orang ramai pesan masa sahur banyakkan makan kurma, minum milo atau horlicks, dan banyakkan minum air selepas buka puasa untuk memberi tenaga semasa Syu berpuasa. Syu buat semua tu, makan kurma memang banyak, Syu minum milo/horlicks setiap kali sahur, tapi memang tak dapat nak menahan lapar. Takde hasil yang positif pun. Last-last, Syu pasrah je la berpuasa, asalkan jangan berbuka puasa sudahlah. Alhamdulillah, walaupun banyak dugaan, Syu dapat jugalah menghabiskan puasa di bulan Ramadhan.

Tapi, sekarang bila mengandungkan Basyiirah, lain pula cerita puasa Syu. Langsung tak lapar, takde rasa dahaga yang melampau. Yang penting boleh melayan kerenah anak dua orang lagi tu. Syu memang bertenaga dan cergas bila mengandungkan Basyiirah walaupun hanya dapat berpuasa 10 hari sebelum melahirkan Basyiirah. Tapi, itulah 10 hari yang membahagiakan sebab dapat puasa penuh tanpa sebarang masalah.

Apa yang Syu makan untuk dapatkan tenaga Superwoman semasa berpuasa?

pregnant-woman-large-620x360

Hmm…lebih kurang sebenarnya dengan apa yang kak Haridah nie makan untuk kekal bertenaga sepanjang puasa. Apa rahsianya? Jom tonton dulu.

Kalau kakak Haridah nie ambil ESP sahaja, Syu ambil terus kesemua SET MIGHTY 3 GEMS (Dalam Set ini terdapat ESP juga).

Set yang membantu Syu dalam menahan lapar dan mengelakkan Syu dari dehydrated yang teruk. Dalam Set Mighty 3 Gems nie mengandungi Performance Drink (RM 82.50), ESP (RM 150), dan Mealshakes (RM 113.75). Syu akan pastikan Syu minum semuanya semasa sahur di samping makan makanan sahur yang lain.

Sebelum makan sahur, Syu akan bancuh dulu ESP + mealshakes + milo terlebih dahulu. Sedap!!! Kalau takde milo, Syu campurkan je dengan apa-apa air yang ada, asalkan bukan air yang ber-caffeine. Syu akan minum selepas makan sahur nanti.

ESP adalah penting sebagai pemberi tenaga sepanjang hari untuk Syu sebab ESP adalah minuman bersumberkan protein  yang mempunyai Glisemik Indeks yang rendah, membolehkan glukos dilepaskan di dalam darah secara perlahan-lahan. Bila kandungan glukos yang diterima adalah dalam tempoh yang panjang, dapatlah kita tenaga untuk tempoh yang panjang juga. Sebab tu la ESP adalah sangat bagus untuk ibu-ibu mengandung yang berpuasa.

Mealshakes pula Syu campurkan sahaja bersama ESP sebab senang, tak payah la nak minum banyak sangat air minuman. Kembung pulak perut nanti. Mealshakes adalah penting sebagai pelengkap nutrisi sebab Mealshakes mengandungi 24 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan. Jadi, badan kita sentiasa mengandungi vitamin yang kita perlukan dan juga yang baby kita perlukan walaupun ibu-ibu tak makan sepanjang hari.

Semasa makan sahur, Syu bancuh Performance Drink pula. Syu lebihkan minum Performance Drink semasa sahur untuk kekal hydrated sepanjang hari. Performance Drink ini sangat bagus untuk Syu yang banyak bercakap dalam kelas sebab ia membantu mengurangkan rasa dahaga semasa berpuasa.


set mighty 3

Rasa macam banyak kan minuman yang kena minum? Sebenarnya tak pun. Dan tak rasa kembung perut pun, asalkan jangan lah bangun 10 minit sebelum subuh. Kalau macam tu, memang tak sempatlah nak minum semua sekali termasuk nak makan sahur lagi. Sekurang-kurangnya bangunlah setengah jam sebelum waktu imsak untuk membolehkan ibu-ibu makan sahur dengan tenang dan juga minum Set Mighty 3 Gems ini.

Selain Syu, ramai lagi orang yang berpuasa di luar sana yang memang berpuas hati dengan Set Mighty 3 Gems ini. Mereka semua mengaku yang bila amalkan set puasa ini, mereka lebih bertenaga dan aktif melakukan kerja-kerja mereka walaupun tidak makan dan minum sepanjang hari. Jom baca apa kata mereka!

Testimonial 1:

testi puasa hamil

Pelanggan kakak ini mengandung masa puasa tu. Memang tak larat nak puasa sehinggalah pelanggannya itu membeli Set Mighty 3 Gems. Lepas mengamalkannya, memang boleh puasa dah, dah tak penat nak berpuasa. Best kan?

Testimonial 2:

testimoni pregnant time puasa

Hamil 7 bulan pun masih boleh berpuasa bila mengambil dan mengamalkan Set Puasa ini. Dah la hamil, memang best la kan kalau dapat puasa penuh. Tak payah ganti-ganti puasa kan?

Testimonial 3:

set puasa testi 2

Dalam facebook komen ini, Sis Nur Insyirah Balqis cakap yang dia tak penat langsung walaupun berada di rumah dengan anak-anak di kala puasa dan Sis Arissa pula cakap yang dia memang bertenaga nak mengemas, memasak dan melayan anak. Masa puasa tu, beliau tidak rasa dahaga pun walaupun anaknya kerap menyusu. Susu sentiasa banyak dan cukup untuk anaknya. 🙂

Testimonial 4:

set puasa testi

Beliau bekerja di pejabat tingkat 3, tapi masih ada tenaga untuk naik turun tangga pejabat walaupun dah petang. Sebelum mengambil Set Puasa nie, beliau dah lemah dah bila petang, tapi sekarang kekal bertenaga!

Testimonial 5:

set puasa testi 5

Mereka semua bersetuju yang Set Mighty 3 Gems ini bagi mereka tenaga, dan membuatkan mereka kurang rasa dahaga. Memang kenyang sangat dengan Set Puasa nie, lepas nie bolehlah berdiet dan kurangkan berat badan secara sihat!

Testimonial 6:

set puasa testi 4

Sis Jamie Arisa pun mengatakan yang sama. Beliau memang lebih bertenaga dan kurang rasa dahaga semasa berpuasa apabila mengamalkan Set Mighty 3 Gems ini semasa sahur. Pada masa yang sama, beliau tidak lupa juga makan kurma 7 biji bersama air cinch shaklee 🙂

Testimonial 7:

set puasa testi 3

Hanya dengan Mealshakes, Performance Drink, ESP dicampur juga dengan susu dan kurma, beliau sangat cergas aktif walaupun menyusukan anak sepenuhnya dan masih boleh membuat stok sebanyak 10-12 oz sehari. Sibuknya kerja kakak nie kena jaga bazar Masjid India sana. Cubalah bayangkan betapa banyaknya orang di Jalan TAR masa bulan puasa kan? Tapi, sis nie tetap maintain tenaganya 😀


Inilah dia testimonial-testimonial pengguna dan pengamal Set Mighty 3 Gems ini. Best kan baca pengakuan ikhlas mereka? Semua orang pun boleh dapat hasil yang sama, jangan takut untuk mencubanya. Dah cuba mesti jatuh hati dan teruja untuk berpuasa.

Moga-moga lepas mengambil Set Mighty 3 Gems ini, ibu-ibu akan lebih bertenaga untuk berpuasa dan melakukan segala kerja-kerja dengan sempurna. Amin…. Mestilah best kan bila boleh berpuasa dengan penuh tenaga semasa mengandung? Hanya dengan harga RM 356.25 (termasuk postage), ibu-ibu akan dapat hari yang penuh tenaga di hari puasa!

Apa lagi, jangan tunggu lama-lama. Beli sekarang untuk persediaan di bulan Ramadhan nanti!

Tak dapat syu bayangkan kalau ibu-ibu semua dapat menjalani ibadah puasa ni dengan bertenaga. Pasti suami dan anak2 pun gembira kerana tulang belakang keluarga mereka mampu melaksanakan tugas2 seharian dan menyediakan keperluan suami dan anak seperti biasa.

Untung-untung, boleh jadi macam Puan Ainul Mustafa nie. Mengandung 7 bulan tapi masih boleh lagi panjat tangga Candi Borobudur.

Kalau nak rasai pengalaman yang hebat ni boleh whatsapp Syu 0192198621, Syu akan kongsi pengalaman Syu sendiri dan pastinya Syu akan berikan konsultasi First Class untuk pelanggan-pelanggan Syu. U deserve it! Love you all <3

Love,

Syuhada Amir

Shaklee ID: 1139539

0192198621

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Comments

  1. sahur memang penting bagi semua orang. tak kiralah yang mengandung atau tak.

    hehe..
    titan recently posted…Sinari Hidupku dengan kehangatanmu.My Profile

  2. Betul..saya ambil ESP semasa pregnant, memang bertenaga hingga berbuka.

  3. Alhamdulillah, mmg membantu saya jgk berpuasa sbg ibu menyusu 🙂
    Norazean Musa recently posted…Set tenaga untuk berpuasa dengan cergas tanpa rasa letihMy Profile

    • UmmuZuhayr :

      alhamdulillah…moga lebih ramai lg yang akan mendapakan set puasa bertenaga ini utk bln ramadhan nnt 🙂

  4. Memang best set mighty 3 gems nie.
    Norhayati Suaib recently posted…Mighty 3 Gems Shaklee Untuk Kekal Cergas Semasa BerpuasaMy Profile

    • UmmuZuhayr :

      hihi..betul tu…moga lepas nie lebih ramai lagi orang yang suka dengan set mighty 3 gems nie kan…

  5. Minuman kegemaran saya sepanjang masa tak kira hari biasa atau ketika berpuasa. Klu puasa mmg xrasa letih bila bersahur dgn set mighty 3 gems ni walaupun tika sarat hamil @ bf..
    Najihah Abdul Mutalib recently posted…8 Amalan Tambah Pahala Wanita Uzur di Bulan RamadhanMy Profile

    • UmmuZuhayr :

      alhamdulillah…syu pun sama…mmg tak leh tinggal PD nie…sgt sedap n tak haus pun sepanjang hari…

      moga lebih ramai lagi yang akan jatuh cinta dgn mighty 3 gems nie.. 🙂

Leave a Reply to nurul Cancel reply

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.