Makanan Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Makanan Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Semasa mengandung, kita memang memerlukan banyak tenaga kerana anak kita sedang membesar di dalam rahim. Kalau kita takde tenaga, macam mana kita nak tampung keperluan diri kita dan juga baby yang dikandung kan? Jadi, kita memang perlu dapatkan tenaga, tak kiralah macam mana sekalipun. Kalau kita tak berselera nak  makan sekalipun, carilah makanan lain yang boleh memberikan kita tenaga untuk melalui hari-hari mengandung nie.

Ada banyak makanan yang boleh dijadikan snek harian kita. Walaupun nampak tak berapa nak kenyang, tapi makanan-makanan ini boleh membantu kita dapatkan tenaga yang kita perlukan hari-hari 🙂

 

 1. Aprikot

– mengandungi 10% iron yang diperlukan dalam sehari

– mengandungi asid folik, potasium, kalsium, dan juga magnesium.

– mengelakkan sistem perkumuhan menjadi perlahan yang boleh            mengakibatkan sembelit.

 

 2. Bijirin

– carilah cereal yang ada pelbagai jenis vitamin dan juga asid folik  kerana  semangkuk bijirin sehari boleh membekalkan 100 mcg asid  folik.

 

 

 

  3. Yogurt

– Alternatif kepada susu.

– Pembekal kalsium yang sangat bagus untuk kekuatan tulang 🙂

 

 

 

 

 

4. Tofu

– Kaya dengan protein, iron, kalsium, dan magnesium.

– Juga kaya dengan Vitamin A dan  Vitamin K yang penting untuk      berhentikan darah.

 

 

 

 

    5. Kentang Manis (sweet potato)

– Sumber yang baik untuk tenaga.

– Kaya dengan Kalsium, Vitamon C, betacarotene dan juga Vitamin A →            Penting untuk pembentukan kulit dan juga mata.

 

 

 

 

6. Strawberi

– Kaya dengan Vitamin C, Asid Folik, beta-carotene, dan potasium.

– Kalau makan strawberi selepas makan makanan yang bersumberkan iron,    ia akan jadi booster untuk menyerap iron itu tadi.

 

 

 

 

   7. Roti Wholemeal

– Roti adalah peneman terbaik yang paling mudah didapati dan dimakan

apabila kita lapar.

– Kaya dengan sumber Karbohidrat, iron, Kalsium, dan juga B-Vitamin.

 

 

Image result for Brokoli

 

8. Brokoli

– Kaya dengan kalsium dan magnesium untuk pertumbuhan tulang.

– Apabila kita masak brokoli, steam je tau, jangan didihkan sebab nanti kalsium dan magnesium semua akan mati.

 

 

 

Image result for telur  9. Telur

– Kaya dengan iron, protein, dan juga vitamin B12.

– Vitamin B12 amat diperlukan untuk pertumbuhan sel-sel yang sihat.

– Tapi, jangan makan banyak-banyak ye. Risau nanti kolesterol pula yang

tinggi.

 

 

 

   10. Kuaci (Sunflower Seeds)

– kaya dengan pelbagai vitamin seperti omega-3, omega 6, kalsium, dan iron.

– Tapi, jangan makan banyak-banyak dengan kerap sebab ianya mengandungi tahap       lemak yang tinggi juga.

 

 

 

Image result for tuna

11. Tuna

– Kaya dengan omega-3 dan juga selenium (sejenis anti-oksidan yang melindungi

dari kanser)

– Jangan makan lebih dari 3 bahagian seminggu kerana mengandungi mercury yang       boleh memberi kesan kepada nervous system baby kita.

 

 

Image result for avocado 12. Avocado

– mempunyai pelbagai viatmin seperti omega-3 yang sangat penting untuk

perkembangan otak anak kita.

 

 

 

 

Image result for chia seeds

13. Chia Seeds

– Chia seeds membantu kita mendapatkan tenaga yang kita perlukan setiap hari.

– Kandungan Chia seeds adalah omega 3, kalsium, zinc, potasium dan

magnesium yang sangat penting untuk tenaga 🙂

-Kandungan fiber dan omega-3 di dalam Chai seeds boleh membantu untuk mengurangkan depression semasa mengandung.

 

    14. Kismis

– Syu suka makan kismis masa mengandung. Pada Syu, kismis pun memberi tenaga        kerana kandungan gula yang ada akan ditukarkan kepada tenaga.

 

 

 

 

Image result for prunes

15. Prunes

– Diperkaya dengan fiber yang membantu dalam sistem perkumuhan kita semasa mengandung.

– Ia juga adalah sumber tenaga segera. Kalau Syu lapar, memang makan prunes sebelum mencari makanan berat. Sekurang-kurangnya ada tenaga sikit.

 

 

Image result for kurma    16. Kurma

– Salah satu sumber pemberi tenaga Syu yang utama. Setiap pagi mesti cari kurma dulu untuk mendapat tenaga segera.

– Kaya dengan potasium dan serat yang akan dicerna serta merta untuk memberi tenaga segera kepada ibu yang hamil.

 

       17. Susu

– Kaya denngan kalsium untuk menguatkan tulang ibu dan juga anak dalam

kandungan.

– Minum susu suam juga akan dapat membantu ibu untuk tidur dengan lena bagi

mengembalikan tenaga.

 

 

 

 

 

Image result for water      18. Air Masak

– Air masak akan memberi kita cecair yang cukup untuk elak dehydration yang       teruk.

– Kalau terlalu teruk dehydration nya, Syu akan minum Performance Drink    Shaklee yang sangat-sangat membantu untuk kekalkan cecair dalam badan.

 

Image result for walnut

19. Walnut

– Kaya dengan minyak kacang walnut yang membantu menangani stress semasa hamil.

– mempengaruhi tekanan darah masa rehat dan masa stress.

 

 

20. Suplement Tenaga

SET HAMIL CERGAS yang sangat membantu untuk memberi tenaga masa Syu mengandung.

– Kaya dengan pelbagai vitamin yang sangt membantu dalam memberi tenaga supaya Syu kekal bertenaga dan cergas bergerak sepanjang hamil.

 

 

Banyak makanan yang boleh memberi kita tenaga sepanjang kita mengandung. Pilihlah mana yang sesuai untuk badan kita. Tapi, jangan lupa untuk mengambil SET HAMIL CERGAS untuk membantu dalam mencukupkan nutrisi yang diperlukan badan kita supaya tidak melepek je sepanjang hari.

Kalau ada masalah letih lesu masa hamil, hubungi Syu 0192198621 untuk dapatkan SET HAMIL CERGAS. Syu akan beri cari aturan makan yang sesuai untuk ibu-ibu dapatkan hasil yang mantap! Memang best la lepas nie, ibu akan jadi superwoman dan supermom untuk menguruskan hal kerja dan juga hal rumah walaupun hamil 🙂

Jangan fikir lama-lama. Nanti bertambah lesu dan letih. Kesian kat baby kita juga. Cepat, Fast Action, Fast Result!

 

Love,

Syu Amir

Shaklee ID: 1139539

0192198621

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Comments

  1. Kesemuanya mmg best la..terutama aprikot dan cereal tu ntah kenapa nmpk macam harus nk gi makan sekarang! Hihi
    Aniey Yusoff recently posted…Ladang Alam Warisan ~ Di sini Keluarga Besar Naila Bersatu Di Hari KeluargaMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.