Kisar Beras Awal-awal Supaya Dapat Masak Bubur Bayi Dengan Pantas

Kisar Beras Awal-awal Supaya Dapat Masak Bubur Bayi Dengan Pantas

Masak bubur memerlukan masa yang lama untuk tunggu beras lembut. Kalau kita campur ayam atau daging, makin bertambah lama la nak tunggu bubur betul-betul masak kan? Tapi, bila kita dah kisar beras awal-awal dan simpan sebagai stok, rupa-rupanya sekejap je masak bubur anak tersayang. Kalau nak buat stok beras kisar, kenalah basuh beras dulu sebelum […]

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Ibu-ibu yang mempunyai anak 6 bulan ke atas mesti sudah mula masak bubur untuk mereka kan? Ada yang masak hari-hari, ada juga yang masak banyak-banyak dan bekukan menjadi stok. Bila buat stok nie lama la sikit tahan dan tak perlu nak masak hari-hari kan. Jimat masa 🙂 Tapi, Syu suka masak bubur anak hari-hari. Ini […]

Resipi Roti Pizza Mudah Sebagai Bekal Anak ke Sekolah

Resipi Roti Pizza Mudah Sebagai Bekal Anak ke Sekolah

Ibu-ibu sekarang memang selalu bertungkus-lumus menyediakan bekalan makanan untuk anak-anak ke sekolah. Ye la kan, kita nak juga tengok anak kita makan makanan yang berkhasiat. Jeles Syu tengok bekalan bento anak yang comel-comel yang disediakan untik anak-anak. Tapi, disebabkan Zuhayr suka makan roti dan suka makan pizza, Syu gabungkan keduanya menjadi Roti Pizza. Guna roti […]

Resipi Ais Krim Mangga Yang Sangat Sedap…Senang Je!!!

Resipi Ais Krim Mangga Yang Sangat Sedap…Senang Je!!!

Dalam perjalanan pulang dari rumah mak tempoh hari, Syu singgah di RnR Air Keroh, Melaka untuk solat. Sambil-sambil tu, Syu singgah kedai buah dan beli buah mangga lemak manis. Memang manis sangat. Tapi, banyak sangatlah pulak untuk makan begitu sahaja. Syu pun terfikirlah untuk membuat ais krim mangga sendiri. Sedapnya, yang penting kita tahu apa […]

4 Resipi Mudah Menggunakan Muffin Tray

4 Resipi Mudah Menggunakan Muffin Tray

Ibu-ibu sekarang ini sibuk bekerja dan sibuk menguruskan rumah. Nak kemas rumah, nak layan kerenah anak-anak, nak siapkan kerja-kerja pejabat lagi. Macam-macam kena buat dalam sehari. Kadang-kadang memang tak sempat nak memasak pun. Akhirnya, makan nasi bungkus je la. Makan luar selalu pun tak elok juga. Kita bukan tahu apa yang tukang masak tu letak […]

Resipi Bubur Sumsum Yang Sedap dan Mudah

Resipi Bubur Sumsum Yang Sedap dan Mudah

  Beberapa hari sebelum Syu cuti sekolah, Syu cakap pada mak untuk membuat bubur sumsum untuk Syu. Syu nak buat sendiri untuk makan berdua macam malas je. Membazir pun ye juga sebab bubur sumsum biasanya akan buat sekali banyak. Mak Syu pun melayanlah untuk buatkan. Lagipun, bahan-bahan semuanya ada di rumah mak. Lagilah mudah nak […]

Resipi Home-made Stok Ayam Untuk Bayi Tersayang

Resipi Home-made Stok Ayam Untuk Bayi Tersayang

Bila anak-anak Syu dah jejak 7 – 8 bulan, Syu memang dah mula bagi anak makan bubur yang dikisar halus. Tapi, takkan nak bagi bubur kosong takde rasa apa-apa kan. Jadi, Syu selalu akan tambah perasa tambahan yang sesuai untuk anak-anak. Janji jangan letak garam dalam bubur ye. Buah pinggang anak-anak kita masih belum boleh […]

Resipi Carrot Cake Yang Sangat Sedap

Resipi Carrot Cake Yang Sangat Sedap

    Syu memang suka makan Carrot Cake. Kalau pergi Secret Recipe mesti order Carrot Cake, sampailah Syu dapat resipi Carrot Cake yang sangat sedap dari mak mentua Syu. Resipi original Carrot Cake nie adalah dari mak kepada biras Syu, Kak Dora. Terima kasih kak. Ari tu, dah siap beli bahan-bahan nak buat Carrot Cake […]

Ubat Batuk Semulajadi Untuk Menghilangkan Kahak

Ubat Batuk Semulajadi Untuk Menghilangkan Kahak

Batuk berkahak nie memang tak selesa. Syu dah dekat 3 minggu batuk tak elok-elok lagi. Tapi, Syu bukannya suka makan ubat doktor nie. Biasanya akan biar je batuk tu elok sendiri. Tapi, dah lama sangat nie. Kena juga cari ubat untuk legakan batuk. Kebetulan, minggu lepas balik rumah mak mentua dan ayah mentua pun batuk. […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.