Susu Meriah Hanya Dengan Makanan Semulajadi

Susu Meriah Hanya Dengan Makanan Semulajadi

Kebanyakan ibu muda memang mempunyai cabaran untuk menghasilkan susu yang banyak dan meriah pada satu-satu masa. Kadang kala kita perlu berusaha lebih untuk membuat stok susu buat anak tersayang. Syu juga mempunyai masalah yang sama, tapi Syu banyak mengamalkan makanan semulajadi bagi menambah dan menaikkan pengeluaran susu. Alhamdulillah, susu memang meriah dan lebih pekat berbanding […]

Ubati Puting Luka Semasa Menyusu Yang Amat Memedihkan

Ubati Puting Luka Semasa Menyusu Yang Amat Memedihkan

Puting luka ataupun nipple crack ini memang selalu terjadi semasa menyusukan bayi, terutamanya anak sulung kerana puting kita tidak pernah dihisap sebelum ini. Selain itu, puting kita ini juga tidak pernah keluar susu, jadi saluran dan spot untuk pengeluaran susu itu masih sempit. Tapi, lukanya tidaklah lama dengan cara pengendalian yang betul. Syu masih ingat […]

Tips-tips Mengepam Semasa Outstation

Tips-tips Mengepam Semasa Outstation

Ibu berkerjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Nak jaga anak, nak uruskan rumah, nak masak untuk keluarga lagi. Memang banyak tanggungjawab dan cabaran bagi ibu yang bekerja. Tambah pula kalau ibu menyusukan anak secara eksklusif. Tambah lagi satu tanggungjawab, iaitu mengepam susu di tempat kerja untuk memastikan stok susu EBM sentiasa mencukupi untuk anak semasa ibu bekerja […]

Cara-cara Power Pumping Untuk Meningkatkan Penghasilan Susu Ibu

Cara-cara Power Pumping Untuk Meningkatkan Penghasilan Susu Ibu

Semasa di awal proses penyusuan Syifa’, susu Syu tidaklah banyak. Kalau mengepam pun dapatlah dalam 3 – 4 oz setiap sesi. Syu sangatlah sedih bila tengok hasil dari mengepam tu. Sampailah satu ketika Syu bersembang dengan Kak Syira di sekolah. Kebetulan Kak Syira tu pun tengah mengepam susu. Syu pun mulalah bercerita pasal susu Syu […]

Tips-tips Mengepam Susu Semasa Bekerja

Tips-tips Mengepam Susu Semasa Bekerja

Mengepam susu nie kadang-kadang kita ambil ringan, terutamanya di tempat kerja. Banyak kerja nak buat la, tak de masa nak mengepam la, takde tempat yang sesuai la, macam-macam alasan kita bagi. Tapi, ingatlah baby kita di rumah tu memang perlukan susu badan. Sanggup ke nak bagi susu formula kepada baby kita yang masih kecil tu? […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.