[Infografik] 15 Tugas Suami Yang Support Penyusuan Susu Ibu

[Infografik] 15 Tugas Suami Yang Support Penyusuan Susu Ibu

Menyusukan anak bukanlah perkara mudah. Ia sangat penat, sangat mengambil masa, dan juga memerlukan fokus yang tinggi dengan anak. Tetapi, penyusuan adalah sangat bernilai dan memang takkan ditukarkan dengan perkara lain. Puan Farah pun sanggup bertungkus lumus untuk mengumpul stok susu demi anak tersayang. Apa yang beliau lakukan di kala susu merudum dan stok berkurang? […]

Tips Hadkan Penggunaan Gadget Kepada Anak

Tips Hadkan Penggunaan Gadget Kepada Anak

Gadget seperti iPad dan tablet sudah menjadi perkara biasa di kalangan kanak-kanak sekarang. Rata-rata kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas pandai menggunakannya. Ini kerana mereka memang sudah didedahkan dengan iPad sejak mereka kecil lagi. Kadang-kadang tengok, mereka ni lagi pandai guna iPad dari kita yang dah dewasa nie. Tapi, kena hati-hati ye ibu ayah, jangan […]

Tips Mendidik Anak Agar Mengikut Arahan Ibu Ayah

Tips Mendidik Anak Agar Mengikut Arahan Ibu Ayah

Anak-anak berumur antara 2-5 tahun kadang-kadang dilihat sebagai tidak mendengar kata sebab selalu nak menang dan selalu nak orang lain ikut kehendak mereka. Mereka ini bukanlah degil atau nakal, tetapi hanyalah mempelajari teknik berkomunikasi secara rundingan kedua belah pihak. Ibu ayah jangan terus label anak yang suka menjawab dan tak dengar kata ini sebagai degil, […]

Tips Elak Marah Apabila Anak Melakukan Kesalahan

Tips Elak Marah Apabila Anak Melakukan Kesalahan

Kemarahan adalah perkara paling mudah untuk dilakukan tetapi perkara yang paling akan dikesali oleh ibu ayah, terutamanya apabila melepaskan kemarahan terhadap anak tersayang. Ibu ayah perlu mencari jalan untuk mengelakkan diri dari melepaskan kemarahan kepada anak-anak syurga di rumah. Syu pernah suatu ketika dahulu, selalu marah Zuhayr dan Syifa’. Gaduh sikit kena marah, tumpah air […]

5 Sifat Suami yang Isteri Wajib Tahu

5 Sifat Suami yang Isteri Wajib Tahu

Berkahwin bukan bermaksud ‘engkau kena ikut cakap aku dan cara hidup aku’ tapi bila kita berkahwin, kita saling lengkap melengkapi dan terima pasangan kita seadanya. Kita belajar untuk bertolak ansur dengan satu sama lain…betul tak? Kita kena belajar mengenali pasangan kita dan perangai dia sebab sebelum kahwin perangai lain, dah kahwin barulah tunjuk belang ye […]

Kenapa Car Seat Penting Untuk Anak Semasa Travel?

Kenapa Car Seat Penting Untuk Anak Semasa Travel?

Kebanyakan ibu ayah di Malaysia masih lagi tidak sedar akan pentingnya penggunaan car seat untuk bayi semasa travel bersama keluarga. Di negara-negara Barat memang ada undang-undang mengenai penggunaan car seat sehingga anak mereka berumur 7 tahun. Syu rasa semua ibu ayah perlu tahu akan pentingnya car seat ini demi anak tersayang. Anak-anak Syu sekarang dah […]

10 syarat Time-out untuk membetulkan kesalahan anak

10 syarat Time-out untuk membetulkan kesalahan anak

Syu menggunakan sistem time-out untuk mengajar Zuhayr dan Syifa’ apa yang betul dan apa yang salah. Contohnya, Zuhayr memang suka pukul dan tolak Syifa’ sampai Syifa’ menangis. Jadi, Syu time-out Zuhayr di satu tempat yang terasing dari orang lain. Tujuannya adalah untuk tanamkan dalam diri Zuhayr yang tolak Syifa’ adalah salah dan Zuhayr tak patut […]

Ubat Batuk Semulajadi Untuk Menghilangkan Kahak

Ubat Batuk Semulajadi Untuk Menghilangkan Kahak

Batuk berkahak nie memang tak selesa. Syu dah dekat 3 minggu batuk tak elok-elok lagi. Tapi, Syu bukannya suka makan ubat doktor nie. Biasanya akan biar je batuk tu elok sendiri. Tapi, dah lama sangat nie. Kena juga cari ubat untuk legakan batuk. Kebetulan, minggu lepas balik rumah mak mentua dan ayah mentua pun batuk. […]

Macam Mana Anak Kita Tahu Yang Kita Sayang Dia?

Macam Mana Anak Kita Tahu Yang Kita Sayang Dia?

 Dua buku yang Syu suka baca untuk memahami anak-anak Syu. Sampai sekarang pun Syu masih baca lagi buku nie… Semua ibu bapa mesti sayang kan anak kan? Siapa yang tak sayang anak betul tak? Tapi, kadang-kadang anak-anak kita nie tak merasa yang kita nie sayang diorang sangat-sangat. Ini sebab kita tak guna bahasa cinta anak […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.