Cara Membuang Kahak Bayi Tanpa Ubat Doktor

Cara Membuang Kahak Bayi Tanpa Ubat Doktor

Bayi di bawah 1 tahun terutamanya tidak digalakkan untuk mengambil sebarang ubat untuk menyembuhkan sesuatu penyakit, seperti demam, selesema dan batuk. Ia adalah bahaya untuk bayi kerana organ dalaman mereka masih belum cukup kuat dan matang untuk memproses ‘dadah’ yang diberikan itu. Ubat itu akan membuatkan bayi kita ‘drowsy’ dan ia sangat tidak bagus untuk […]

Anak Suka Hisap Jari Dan Puting Botol Susu Penyebab Gigi Jongang?

Anak Suka Hisap Jari Dan Puting Botol Susu Penyebab Gigi Jongang?

Gigi jongang adalah masalah gigi yang tidak rapat melebihi 4 mm yang diakibatkan oleh beberapa faktor, terutamanya apabila anak suka menghisap jari dan juga menghisap puting botol susu. Apabila anak kita suka sangat hisap jari dan puting botol susu dalam jangka masa yang lama, itu yang boleh menyebabkan gigi jongang dan tak cantik. Gigi anak […]

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Ibu-ibu yang mempunyai anak 6 bulan ke atas mesti sudah mula masak bubur untuk mereka kan? Ada yang masak hari-hari, ada juga yang masak banyak-banyak dan bekukan menjadi stok. Bila buat stok nie lama la sikit tahan dan tak perlu nak masak hari-hari kan. Jimat masa 🙂 Tapi, Syu suka masak bubur anak hari-hari. Ini […]

10 Tips Memikat Hati Keluarga Mentua Supaya Kita Teruja Untuk Pulang

10 Tips Memikat Hati Keluarga Mentua Supaya Kita Teruja Untuk Pulang

Apabila kita sudah berkahwin, perkara pertama yang kita risaukan adalah macam mana nak biasakan diri dengan keluarga mentua. Takut kalau-kalau mereka tak terima kita, takut kalau-kalau mereka dah ada calon lain untuk pasangan kita. Mana tahu kan? Jadi, persoalannya adalah, macam mana nak tawan hati keluarga mentua supaya kita akan selesa di samping mereka, supaya […]

[Infografik] Tips Melatih Anak Agar Lebih Fokus Untuk Belajar

[Infografik] Tips Melatih Anak Agar Lebih Fokus Untuk Belajar

Anak-anak sekarang ini lebih suka bermain dengan gadget seperti iPad, tablet, dan suka bermain games di komputer. Tidak kurang juga anak kita sekrang lebih tertumpu pada media-media sosial seperti facebook, twitter, dan sebagainya. Kalau dah macam ini, macam mana nak suruh anak kita belajar dan ulangkaji kan? Suruh je belajar, macam-macam alasan mereka bagi sampai […]

10 Ayat Jangan Disebut Suami Kepada Isteri Hamil

10 Ayat Jangan Disebut Suami Kepada Isteri Hamil

Isteri hamil mempunyai emosi yang tidak stabil semasa mengandung. Kadang-kadang ketawa walaupun perkara itu tak kelakar pun, ada juga yang menangis padahal cerita yang ditonton takde la sesedih mana pun. Tapi, itulah hakikat wanita hamil. Jadi, orang sekeliling, terutama suami haruslah menjadi lebih sensitif dan peka kepada emosi si isteri supaya mereka tidak terasa dengan […]

Macam Mana Nak Melatih Anak 5 Tahun Untuk Puasa

Macam Mana Nak Melatih Anak 5 Tahun Untuk Puasa

Anak kecil yang berumur 6 tahun ke bawah masih kecil untuk dipaksa berpuasa. Ada di antara mereka yang masih belum bersedia untuk berlapar dan menahan dahaga. Kita sebagai ibu ayah kenalah pastikan yang anak kita betul-betul bersedia untuk berpuasa sebelum melatih mereka untuk puasa. Ahmad pun baru berumur 5 tahun sekarang nie. Memang tak wajib […]

Dilema Untuk Tinggal Bersama Keluarga, Lagi-lagi Keluarga Mentua

Dilema Untuk Tinggal Bersama Keluarga, Lagi-lagi Keluarga Mentua

Tinggal bersama keluarga bukanlah menjadi pilihan pertama setiap pasangan yang berkahwin. Kita memang tak selesa bila tinggal bersama keluarga atas beberapa faktor. Memanglah banyak kebaikan tinggal sebumbung dengan keluarga, tetapi ada banyak juga perkara yang kalau boleh kita nak dielakkan. Syu dah merasa tinggal sebumbung dengan keluarga sendiri dan juga keluarga mentua semasa Syu belum […]

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Setiap anak kita berbeza, dan setiap dari mereka mempunyai ragam yang tersendiri. Ibu ayah perlu tahu macam mana nak tackle setiap anak agar mereka sentiasa rasa disayangi oleh kedua ibu ayah. Sebab tulah ibu ayah perlu tahu bahasa cinta yang anak kita suka supaya kita boleh guna untuk tunjukkan pada anak yang kita sayang mereka […]

Buat Home-made Water Colour Yang Super Mudah

Buat Home-made Water Colour Yang Super Mudah

Melakukan aktiviti seni di hujung minggu, seperti buat finger paint boleh dikatakan salah satu aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama anak. Ianya sangat seronok bila kita boleh menghabiskan masa yang berkualiti bersama anak tersayang. Tapi, nak buat finger paint, kita perlukan water colour ataupun cat. Water colour kan banyak bahan kimia. Kalau anak kita termakan water colour tu macam […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.