Cara Mudah Membuat Glitter Water Colour

Cara Mudah Membuat Glitter Water Colour

Pada minggu lepas, Syu bawa anak-anak Syu pergi Petrosains. Walaupun masih dalam mood beraya, tapi ramai orang dah mula kerja. Jadi, kami yang belum mula kerja nie kenalah fikirkan nak buat apa. Tu yang jadinya family trip pergi KLCC. Semasa dalam Petrosains tu, ada satu pameran. Akak itu menerangkan satu benda yang kita boleh buat […]

Tips Potty Training Anak Supaya Tak Payah Beli Pampers Lagi

Tips Potty Training Anak Supaya Tak Payah Beli Pampers Lagi

Anak-anak kita membesar dengan pakai pampers ataupun cloth diapers, tapi sampai bila mereka nak pakai pampers kan? Bila anak kita menunjukkan ciri-ciri dah tak suka pakai pampers, eloklah kita ajar anak kita potty train supaya nanti dah tak payah la nak pakaikan pampers lagi. Jimat duit ๐Ÿ™‚ Macam mana nak mula potty train anak kita? […]

Anak Susah Nak Makan? Amalkan Tips Ini Supaya Anak Lebih Berselera!

Anak Susah Nak Makan? Amalkan Tips Ini Supaya Anak Lebih Berselera!

Kebanyakan anak berumur 2 – 5 tahun akan mempunyai masalah tak suka makan ataupun susah nak makan. Mereka memang akan lupa pasal makan, terutamanya kalau tengah main. Kalau anak kita makan pun, mesti makan makanan yang kurang khasiat seperti keropok, coklat, dan sebagainya. Tak terlepaslah Zuhayr. Zuhayr memang susah nak makan sebab dia memang cerewet […]

Aktiviti Kanak-kanak Yang Murah Yang Boleh Dilakukan Di Rumah

Aktiviti Kanak-kanak Yang Murah Yang Boleh Dilakukan Di Rumah

Masa hujung minggu adalah masa untuk keluarga dan anak-anak. Kita boleh buat banyak aktiviti dengan anak-anak, walaupun kita berada di rumah. Aktiviti-aktiviti yang boleh dibuat di rumah adalah lebih murah jika dibandingkan bawa anak keluar berjalan-jalan. Tak banyak pakai banyak duit bila kita buat aktiviti di rumah je. Antara beberapa aktiviti yang menyeronokkan yang kita […]

Air Perahan Lemon Untuk Turunkan Suhu Anak Demam

Air Perahan Lemon Untuk Turunkan Suhu Anak Demam

Cuaca sekarang sangat panas jika dibandingkan dengan dahulu. Dah lama tak hujan sehingga anak pun selalu jatuh sakit terutama sekali demam. Ibu mesti risaukan kalau anak demam? Tapi, kalau nak bagi makan ubat, tak baik pula untuk organ dalaman anak kita yang belum matang itu. Jadi, eloklah kita cari cara tradisional untuk merawat demam anak […]

Cara Membuang Kahak Bayi Tanpa Ubat Doktor

Cara Membuang Kahak Bayi Tanpa Ubat Doktor

Bayi di bawah 1 tahun terutamanya tidak digalakkan untuk mengambil sebarang ubat untuk menyembuhkan sesuatu penyakit, seperti demam, selesema dan batuk. Ia adalah bahaya untuk bayi kerana organ dalaman mereka masih belum cukup kuat dan matang untuk memproses ‘dadah’ yang diberikan itu. Ubat itu akan membuatkan bayi kita ‘drowsy’ dan ia sangat tidak bagus untuk […]

Anak Suka Hisap Jari Dan Puting Botol Susu Penyebab Gigi Jongang?

Anak Suka Hisap Jari Dan Puting Botol Susu Penyebab Gigi Jongang?

Gigi jongang adalah masalah gigi yang tidak rapat melebihi 4 mm yang diakibatkan oleh beberapa faktor, terutamanya apabila anak suka menghisap jari dan juga menghisap puting botol susu. Apabila anak kita suka sangat hisap jari dan puting botol susu dalam jangka masa yang lama, itu yang boleh menyebabkan gigi jongang dan tak cantik. Gigi anak […]

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Cara Pantas Masak Bubur Bayi Setiap Pagi, Sesuai Untuk Ibu Bekerja

Ibu-ibu yang mempunyai anak 6 bulan ke atas mesti sudah mula masak bubur untuk mereka kan? Ada yang masak hari-hari, ada juga yang masak banyak-banyak dan bekukan menjadi stok. Bila buat stok nie lama la sikit tahan dan tak perlu nak masak hari-hari kan. Jimat masa ๐Ÿ™‚ Tapi, Syu suka masak bubur anak hari-hari. Ini […]

Macam Mana Nak Melatih Anak 5 Tahun Untuk Puasa

Macam Mana Nak Melatih Anak 5 Tahun Untuk Puasa

Anak kecil yang berumur 6 tahun ke bawah masih kecil untuk dipaksa berpuasa. Ada di antara mereka yang masih belum bersedia untuk berlapar dan menahan dahaga. Kita sebagai ibu ayah kenalah pastikan yang anak kita betul-betul bersedia untuk berpuasa sebelum melatih mereka untuk puasa. Ahmad pun baru berumur 5 tahun sekarang nie. Memang tak wajib […]

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Setiap anak kita berbeza, dan setiap dari mereka mempunyai ragam yang tersendiri. Ibu ayah perlu tahu macam mana nak tackle setiap anak agar mereka sentiasa rasa disayangi oleh kedua ibu ayah. Sebab tulah ibu ayah perlu tahu bahasa cinta yang anak kita suka supaya kita boleh guna untuk tunjukkan pada anak yang kita sayang mereka […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.