[Testimoni] Vivix Melegakan Sakit Belakang Kesan Dari Suntikan Epidural

[Testimoni] Vivix Melegakan Sakit Belakang Kesan Dari Suntikan Epidural

Suntikan Epidural Buat Sakit Pinggang Hingga Bertahun-tahun Suntikan epidural akan dikenakan semasa menjalani pembedahan, termasuklah pembedahan semasa hendak bersalin. Kadang-kadang bersalin normal pun boleh disuntik epidural juga bagi buat ibu tak rasa sakit contraction. Suntikan epidural akan mengebaskan bahagian pinggang dan ke bawah kerana ia blok saraf-saraf kita dari merasakan kesakitan sepanjang tempoh nak bersalin tu. […]

9 Teknik Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin Agar Tidak Terkoyak Besar!

9 Teknik Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin Agar Tidak Terkoyak Besar!

Kepentingan Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin Meneran dengan betul semasa bersalin adalah penting terutamanya bagi mummy yang bersalin anak sulung. Ianya penting untuk mengelakkan daripada bahagian perenium terkoyak besar. Sakit kan kalau kena jahit banyak-banyak? Kadang-kadang, kita tidak diberitahu cara untuk meneran masa tengah-tengah proses bersalin itu. Sebab itulah, mummy daddy disarankan untuk menghadiri kelas […]

Barang-barang Yang WAJIB Dibawa Ke Dalam Labour Room

Barang-barang Yang WAJIB Dibawa Ke Dalam Labour Room

Di masa nak bersalin ini, ibu ayah kadang kala mesti panik dan tak tahu keperluan yang diperlukan semasa di hospital, tak kiralah di dalam wad selepas bersalin mahupun barang yang perlu ada bersama di labour room semasa proses kelahiran anak. Penting tau untuk suami selalu temankan isteri dalam labour room untuk tenangkannya. Semasa trimester-3, ibu […]

5 Peranan Suami Di Dalam Labour Room

5 Peranan Suami Di Dalam Labour Room

Semua ibu yang mengandung akan mengalami perasaan yang bercampur baur apabila tiba masa untuk masuk ke dalam labour room. Memang la masa tu sakit nak bersalin akan mengatasi perasaan yang macam-macam nie, tapi ibu masih akan rasa takut, gembira, risau, dan segala macam perasaan lagi. Di sinilah suami memainkan peranan yang sangat penting semasa bersama […]

5 Persediaan Yang Perlu Buat Sebelum Masuk Labour Room

5 Persediaan Yang Perlu Buat Sebelum Masuk Labour Room

Di akhir-akhir kehamilan, banyak perkara yang perlu kita lakukan. Kadang-kadang tu sampai lupa apa yang perlu kita buat. Ada sahaja yang tertinggal. Biasa la tu. Nak bersalin bukanlah perkara yang mudah, terutama sekali pada ibu yang baru pertama kali nak menempuh saat-saat di dalam labour room nanti. Bagi ibu-ibu yang pertama kali nak bersalin, ingatlah […]

[Infografik] Barang-barang Yang Wajib Ada Dalam Beg Hospital

[Infografik] Barang-barang Yang Wajib Ada Dalam Beg Hospital

Kebiasaannya, apabila kandungan kita mencecah 6 bulan, doktor dan nurse mesti dah suruh sediakan beg hospital dan siap-siap letak dalam kereta. Ini adalah untuk memudahkan ibu dan ayah jika tiba-tiba baby keluar awal ataupun tiba-tiba kita rasa nak bersalin. Sekurang-kurangnya, beg hospital memang dah tersedia. Cuma perlu bawanya sahaja.  Tidaklah nanti kelam kabut. . Antara […]

20 Barang Bayi Yang Perlu Disediakan Sebelum Kelahiran

20 Barang Bayi Yang Perlu Disediakan Sebelum Kelahiran

Apabila mula mengandung, secara tak langsung kita akan fikir apa yang terbaik untuk diri sendiri dan juga apa yang terbaik untuk bayi kita. Kesihatan ibu sangat penting bagi melahirkan anak yang sihat dan cergas. Kita akan pastikan yang kita memang tiada masalah kesihatan ataupun penyakit yang boleh mendatangkan bahaya pada diri kita dan juga baby, […]

Melahirkan Anak Semasa Belajar Bukanlah Sesuatu Yang Mudah

Melahirkan Anak Semasa Belajar Bukanlah Sesuatu Yang Mudah

Melahirkan anak adalah proses yang sangat unik sebab semua orang pun mempunyai pengalaman yang berbeza-beza kan? Even proses kelahiran antara anak-anak kita pun berbeza. Syu pun sama. Pengalaman melahirkan Ahmad Zuhayr, Syifa’, dan Basyiirah semuanya lain-lain. Tapi, Syu takkan tukarkannya dengan yang lain kerana ianya terlalu berharga buat Syu.     Lagi 3 hari (23 […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.