Ubati Kencing Manis Segera Sebelum Kaki Menjadi Hitam Berlubang-lubang

Ubati Kencing Manis Segera Sebelum Kaki Menjadi Hitam Berlubang-lubang

Rawat Penyakit Kencing Manis Kalau Sayangkan Kaki Anda . Pernah tak tengok orang yang kakinya hitam dan penuh dengan luka-luka yang tak berapa nak sembuh lagi? Macam gambar di bawah nie? Sangat menakutkan tengok kaki jadi hitam macam tu, kulit senang luka tapi lambat sembuhnya, silap hari bulan kaki kena potong sebab tak nak merebak […]

[Infografik] Surah-surah Yang Baik Diamalkan Oleh Ibu Mengandung

[Infografik] Surah-surah Yang Baik Diamalkan Oleh Ibu Mengandung

Surah-surah amalan Semasa Hamil . Semua ibu ayah inginkan anak yang baik, anak yang soleh dan solehah, dan anak yang taat kepada perihtah Allah. Untuk membentuk akhlak anak, kita mestilah mulakan dari peringkat janin lagi, iaitu semasa anak di dalam kandungan. Di sini, terdapat beberapa surah yang boleh diamalkan oleh ibu-ibu mengandung sebagai ikhtiar untuk […]

Tips Elak Mual dan Loya Semasa Mengandung Yang Membuatkan Ibu Melepek Sepanjang Hari

Tips Elak Mual dan Loya Semasa Mengandung Yang Membuatkan Ibu Melepek Sepanjang Hari

Elak Morning Sickness Semasa Hamil Supaya Tidak Melepek Sepanjang Hari . Loya dan mual adalah perkara biasa yang terjadi kepada ibu mengandung di awal trimester pertama. Selalunya ia akan berterusan sehingga lebih kurang 12 minggu kehamilan. asa loya-loya nie memang tak larat la, asyik nak muntah je. Makan pun muntah, tak makan pun rasa nak […]

10 Resipi Berpantang Boleh Ibu Boleh Sediakan Sendiri

10 Resipi Berpantang Boleh Ibu Boleh Sediakan Sendiri

Resipi Sihat Semasa Berpantang Untuk Pulihkan Dalaman Wanita Bersalin . Makanan semasa berpantang adalah sangat penting untuk ibu kembali sihat, luaran dan dalaman sekali. Kalau salah makan nanti, badan kita yang akan sakit-sakit, rahim tak kecut sepenuhnya, urat-urat kembang dan sebagainya. Kita juga yang susah nanti kan? Syu sangat menitik-beratkan mengenai amalan berpantang, terutamanya makanan […]

Barang-barang Yang WAJIB Dibawa Ke Dalam Labour Room

Barang-barang Yang WAJIB Dibawa Ke Dalam Labour Room

Di masa nak bersalin ini, ibu ayah kadang kala mesti panik dan tak tahu keperluan yang diperlukan semasa di hospital, tak kiralah di dalam wad selepas bersalin mahupun barang yang perlu ada bersama di labour room semasa proses kelahiran anak. Penting tau untuk suami selalu temankan isteri dalam labour room untuk tenangkannya. Semasa trimester-3, ibu […]

“Ummi, bila kita nak terbang”| MAS Memang Best!

“Ummi, bila kita nak terbang”| MAS Memang Best!

Anak tak banyak kerenah masa dalam perjalanan . Alhamdulillah, berjaya juga Syu travel seorang diri naik kapal terbang dengan anak kecil 3 orang. Abinya masih bekerja dan akan pulang ke rumah mak minggu depan apabila mula bercuti untuk hari raya haji nanti. Berbekalkan tips-tips naik kapal terbang yang Syu tulis sebelum ini, kami berjaya sampai […]

Menu Ibu Menyusu Apabila Lapar Di Tengah Malam

Menu Ibu Menyusu Apabila Lapar Di Tengah Malam

Snek Sihat Ibu Menyusu Apabila Lapar Di Tengah Malam . Ibu yang menyusukan anak selalu lapar tak kira waktu, terutamanya selepas menyusukan anak kerana badan kita perlu menghasilkan susu setiap masa. Setiap apa yang kita makan, sebahagiannya akan digunakan untuk menghasilkan susu. Oleh itu, ibu perlu makan makanan yang sihat sentiasa. Tapi, persoalannya, kalau lapar […]

Zikir Mudah Untuk Memudahkan Proses Bersalin

Zikir Mudah Untuk Memudahkan Proses Bersalin

Zikir Untuk Memudahkan Proses Bersalin . Teringat semasa nak bersalinkan Syifa’ di Hospital Muar, dalam labour room memang penuh dengan zikir-zikir tertampal di dinding bilik. Kagum sangat masa tu. Tak terfikir yang dalam labour room akan nampak zikir-zikir bertampal sana-sini. Masa bersalinkan Zuhayr dulu, Syu masih di luar negara, jadi memang takde la nak nampak […]

Makanan dan Minuman Untuk Mengelakkan Sembelit Ketika Berpantang

Makanan dan Minuman Untuk Mengelakkan Sembelit Ketika Berpantang

Elakkan Sembelit Semasa Berpantang Dengan Makanan Dan Minuman Ini! . Masa berpantang, perkara paling menakutkan semua ibu adalah nak buang air besar. Ye la kan, baru lepas kena jahit bahagian bawah tu, memang ngilu rasanya bila nak meneran. Tapi, bila tak membuang, sembelit la pula. Lagi teruk nak membuang masa tu. Bertambah takut la kita […]

Cara Tidurkan Dan Kejutkan Anak Supaya Anak Tidak Meragam

Cara Tidurkan Dan Kejutkan Anak Supaya Anak Tidak Meragam

Adab Tidurkan Dan Kejut Anak Bangun Tidur . Anak-anak suka dimanja dan dibelai oleh ibu ayah pada setiap masa untuk rasa kasih sayang, tapi paling anak kita suka adalah dibelai ketika nak tidurkan dan kejutkan bangun dari tidur. Tapi, nak tidurkan anak dan juga nak kejutkan anak kita bangun ada adab yang perlu kita ikut […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.