Atasi Masalah Sembelit Semasa Berpantang

Atasi Masalah Sembelit Semasa Berpantang

Semasa ibu-ibu baru lepas bersalin, kebiasaannya kita akan dilarang minum air yang banyak semasa berpantang. Maklumlah, orang tua-tua kata nanti badan kita kembang air sebab banyak bahagian badan kita yang longgar-longgar lagi. Tapi, bila tak minum banyak air, mulalah sembelit dan susah nak buang air besar.

Masa Syu berpantang Lepas bersalinkan Zuhayr dan Syifa’, memang Syu kurang minum air sebab Syu risaulah badan gemuk air nanti. Kita yang tidak tahu apa-apa, ikut sahajalah cakap orang tua. Kesannya, memang Syu menanggung sembelit yang sangat teruk. Nak buang air besar memang takut sangat-sangat sebab takut nak meneran kuat-kuat. Takut nanti jahitan terbuka semula susah pulak.

Untuk atasi masalah sembelit Syu semasa berpantang, Syu amalkan beberapa perkara:

 

1. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan

Syu setiap hari makan sayur hijau, seperti bayam, sawi, dan brokoli sebab sayur hijau banyak serat yang membantu melawas perut dan akhirnya memudahkan proses kita membuang air besar. Selain itu, Syu makan juga buah-buahan untuk tujuan yang sama, terutamanya buah oren.

 

2. Minum air yang berserat

Semasa berpantang, ibu-ibu memang digalakkan untuk minum air panas. Syu akan pilih untuk minum air milo ataupun holicks. Minuman ini banyak serat. Memang sesuai untuk elak sembelit. Selain dapat mengelakkan sembelit, minuman yang banyak serat nie dapat memperbanyakkan susu ibu juga. Seronoklah anak kita minum susu nanti.

 

3. Lauk yang berkuah

Masa Syu berpantang, mak biasanya akan masak lauk yang berkuah, seperti sawi masak air, ikan singgang, dan sebagainya. Lauk yang berkuah sedikit sebanyak dapat menambah kandungan air dalam badan kita untuk memudahkan proses perkumuhan nanti.

 

4. Kerap berjalan

Masa Syu sembelit, Syu banyakkan berjalan dalam rumah. Orang cakap kalau kita banyak berjalan dan bergerak, sembelit takkan teruk sangat. Jangan asyik baring dan duduk je, nanti sembelit makin teruk.

 


 

ostematrix

 

Tapi, tak tahu la kenapa makan sayur, makan buah, minum milo dan horlicks semuanya tak membantu Syu untuk menghilangkan sembelit Syu. Makin hari makin teruk pulak sembelit nie. Bila orang cakap makan Ostematrix boleh lembutkan najis dan hilangkan sembelit, Syu terus makan Ostematrix 4 biji sebelum tidur. Alhamdulillah, esoknya mudah nak buang air besar. Selepas 3 hari makan Ostematrix, terus takde langsung sembelit.

Syu sangat bersyukur sebab ada Ostematrix untuk memulihkan sembelit Syu yang sangat sakit nie. Tiada lagi masalah takut untuk ke tandas. Bahagia saje kalau perlu ke tandas sebab takde sakit langsung. Tiada risau jahitan terputus ke, risau najis keras ke. Ostematrix sangat best!!!

Kalau ibu-ibu ada masalah sembelit semasa berpantang, makanlah Ostematrix. Insya Allah cepat pulih.

 


 

 

Kalau Syu makan Ostematrix untuk pulihkan sembelit, Khadeejah Hasmad dalam video di bawah makan SET BERPANTANG Shaklee untuk hilangkan sembelit. Selain itu, Set Berpantang bagi tenaga semasa kita berpantang dan juga cepat pulihkan luka bersalin kita. Tengok la sendiri video nie dan saksikan betapa best nya Set Berpantang Shaklee. Selamat menonton!

 

 

Jadi, sesiapa ibu-ibu yang bakal berpantang, makanlah Set Berpantang Shaklee (dalam set nie ada ESP, Zink, Vitalea, Ostematrix, B-Complex, dan VItamin C). Memang Ohsem la. Cubalah sendiri untuk tahu kesannya yang sangat ajaib itu.

 

Love,

Syu Amir

Shaklee ID: 1139539

0192198621

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Comments

  1. Ostematrix ni memang bagus, bukan sahaja untuk atasi sembelit, ia membantu masalah kekejangan dan mengatasi sakit-sakit belakang ketika hamil. Lepas bersalin pun bagus amalkan terutama kepada ibu-ibu yang menyusukan bayi. Memang berbaloi~
    Mek ila Jual Vitamin recently posted…Exora Memang Mudah Terbakar, Fakta atau Auta?My Profile

    • UmmuZuhayr :

      betul tu…Syu pun memang suka ambil ostematrix nie…

      terlalu banyak manfaat yang tak ternilai 🙂

Leave a Reply to UmmuZuhayr Cancel reply

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.