Anak Susah Nak Makan? Amalkan Tips Ini Supaya Anak Lebih Berselera!

Anak Susah Nak Makan? Amalkan Tips Ini Supaya Anak Lebih Berselera!

Kebanyakan anak berumur 2 – 5 tahun akan mempunyai masalah tak suka makan ataupun susah nak makan. Mereka memang akan lupa pasal makan, terutamanya kalau tengah main. Kalau anak kita makan pun, mesti makan makanan yang kurang khasiat seperti keropok, coklat, dan sebagainya.

Tak terlepaslah Zuhayr. Zuhayr memang susah nak makan sebab dia memang cerewet dan akan memilih apa yang dia makan. Makanan kesukaan adalah roti nutella ataupun makanan berasaskan pasta seperti macaroni, spaghetti dan pizza. Kalau bukan makanan-makanan nie, Zuhayr memang takkan pandang. Lagi best minum susu. Sehari boleh minum sehingga 6 botol susu.

Pening Syu nak fikir apa yang nak masak atau belikan untuk bagi Zuhayr makan. Masak ini tak nak makan, beli itu pun Zuhayr tolak. Macam-macam Syu dah buat untuk pancing Zuhayr untuk makan. Antaranya:

1. Masak makanan kesukaannya

Syu selalu masak apa yang Zuhayr suka makan, seperti macaroni dan spaghetti. Awal-awal memang berselera dia makan, tapi kalau masak hari-hari yang sama, Zuhayr tolak juga.

2. Tukar-tukar menu

Syu akan tukar-tukar menu setiap hari. Hari nie masak A, esok masak B pula. Tapi, apa yang Syu masak memang apa yang Zuhayr suka la semata-mata nak suruh Zuhayr makan.

3. Makan sebelum susu

Kalau Zuhayr lapar, dia memang akan minta susu. Tapi, sebab nak suruh dia makan, Syu akan suruh dia makan dulu sebelum dapat susu. Nak tak nak, terpaksalah makan walaupun sedikit. Kadang-kadang fikir kejam juga, tapi kalau tak makan, mana nak dapat nutrisi kan? Jadi, terpaksalah ummi bertindak kejam sedikit.

Awal-awal sanggup dia tak makan, tapi bila dah lapar sangat sebab susu pun tak dapat minum, Zuhayr mengalah. Makanlah sedikit, walaupun yang dia nak cumalah nasi dengan kicap ataupun nasi dengan sup kosong je. Apa-apalah, asalkan Zuhayr makan.

4. Suplement Tambah Selera

Meal-SHake

Akhirnya, Syu bagi Zuhayr makan suplement tambah selera makan. Syu sediakan Mealshakes untuk Zuhayr. Senang je, campur dalam susu dia. Alhamdulillah, sekarang Zuhayr dah mula berselera nak makan. Selain itu, Zuhayr pun makin sihat dan bertenaga sebab:

1. Mealshakes mempunyai 24 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan untuk Zuhayr membesar dengan sihat.

2. Kaya dengan protein yang menyihatkan sel-sel badan.

3. mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium untuk membina tulang yang kuat.

4. Lengkap dengan Vitamin B-Complex dan besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat.

Apabila bagi Zuhayr minum Mealshakes, memang nampak sangat ketara perubahannya. Dulu, kurus kering, sekarang dah mula berisi walaupun tak gemuk. Kulit Zuhayr pun nampak lebih bersih dan lembut. Kalau tak, asyik kering je kulit dia.

Alhamdulillah. Akhirnya, Syu jumpa suplement tambah selera yang sesuai untuk Zuhayr. Zuhayr kini dah suka makan dan dah tak selalu sakit.

Selain Syu, ramai lagi ibu-ibu yang suka dengan mealshakes nie sebab buat anak mereka suka makan. Anak mereka pun semakin sihat selepas minum Mealshakes. Jom baca apa kata mereka.

Testimoni 1:

testi ms 1

Dulu bila masa makan, anak mesti menyorok belakang pintu. Lepas minum mealshakes, makan bukan main banyak lagi. Dari benci nak makan sayur, sekarang sayur pun makan sekali. Gembira kan hati ibu bila anak dah suka makan kan?

Testimoni 2:

testi ms 2

Sekarang anak puan Norhazwani makan dah boleh bertambah. Makan pun dah macam-macam. Habis bubur, makan pudding pula. Dah habis pudding boleh makan lagi telur mata sebiji. Wah, gembiranya anak dah berselera makan!

Testimoni 3:

testi ms 3

photo credit to: adaa

Sebelum minum mealshakes, badan anak kurus sangat. Orang cakap macam budak umur setahun padahal dah 2 tahun lebih. Suruh cuba minum mealshakes. Alhamdulillah, makan tak berhenti sekarang nie walaupun bersederhana.

Testimoni 4:

testi ms 4

Anak makan bertambah sekarang bila dah minum Mealshakes nie! Seronok tengok anak makan.

Testimoni 5:

testi ms 5

Anak Ida memang picky eater. Tapi, dengan mealshakes, makan cukup makan dalam sehari. Wajib lunch dan dinner. Kalau lambat bagi makan, siap request nak makan. Lega hati si ibu!

Hati ibu mana yang tak lega dan gembira kan bila tengok anak yang dulunya tak nak makan, sekarang bertambah-tambah bila makan. Syu pun macam tu juga. Memang gembira tengok Zuhayr makan banyak, dari tak makan langsung. Syukur pada Allah.

Anak ibu-ibu juga mempunyai masalah cerewet makan macam Zuhayr? Atasilah segera dengan minum Mealshakes. Hanya dengan RM 113.75, anak ibu akan berselera untuk makan makanan yang berkhasiat. Anak kita sihat, hati kita pun gembira! Jangan tunggu anak dah kurus kering selalu sakit baru nak cari Mealshakes. Beri Mealshakes dan elakkan anak kita dari pelbagai penyakit.

Untuk pengetahuan, ibu-ibu boleh dapatkan Mealshakes dengan harga yang lebih murah juga boleh dapatkan VITALEA PERCUMA! Hubungi Syu 0192198621 sekarang dan Syu akan beritahu cara-caranya!

Dan, Syu akan pastikan yang ibu-ibu akan dapat konsultasi dan bimbingan cara makan First Class dari Syu. You deserve it!

signature entry

Love,

Syu Amir

Shaklee ID: 1139539

0192198621

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Comments

  1. Luqman dulu pun cerewet makan. Asyik nak main je.
    Ros recently posted…Tanda Bayi Bersedia Untuk Makan- Panduan Untuk Ibu BaruMy Profile

  2. nak kena amek tips ni. mana tau dah kawin nanti ada anak, bleh guna kan tips ni ๐Ÿ˜€
    Uncle Zuan recently posted…Pakej Percutian Bajet ke KoreaMy Profile

Leave a Reply to Ros Cancel reply

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.