9 Teknik Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin Agar Tidak Terkoyak Besar!

9 Teknik Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin Agar Tidak Terkoyak Besar!

Kepentingan Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin

Meneran dengan betul semasa bersalin adalah penting terutamanya bagi mummy yang bersalin anak sulung. Ianya penting untuk mengelakkan daripada bahagian perenium terkoyak besar. Sakit kan kalau kena jahit banyak-banyak?

Kadang-kadang, kita tidak diberitahu cara untuk meneran masa tengah-tengah proses bersalin itu. Sebab itulah, mummy daddy disarankan untuk menghadiri kelas antenatal semasa mummy hamil kerana di dalam kelas itu, salah satu perkara yang mereka ajar adalah teknik untuk meneran.

.

teknik meneran dengan betul

9 Teknik-teknik Meneran Semasa Bersalin

1. Angkat kepala hingga mencecah dada

2. Mata pandang ke perut

3. Tangan pegang pergelangan kaki

4. Teran tanpa mengeluarkan suara – kalau keluar suara, nanti tenaga banyak pergi kepada suara kita, bukannya kepada proses nak meneran

5. JANGAN angkat punggung ketika meneran – ini akan menyebabkan koyak lagi besar

6. Tarik nafas dalam-dalam dan teran sekuatnya seperrti hendak buang air besar

7. Teran selama yang boleh

8. Teran sekuatnya setiap kali mummy rasa kontraksi

9. Banyakkan berzikir sepanjang proses bersalin

.

Syu masih ingat lagi masa bersalinkan Ahmad Zuhayr, Syu memang tak tahu pun nak teran macam mana. Setiap kali teran tu memang Syu menjerit keluar suara sekali. Sampailah seorang nurse tu cakap, “adik, kalau teran jangan keluar suara, penat nanti. Simpan tenaga untuk push baby keluar”. Lepas ikut cakap nurse, memang senang je Ahmad Zuhayr keluar. Alhamdulillah.

Untuk mummy-mummy semua, moga proses kelahiran baby mummy berjalan lancar dengan teknik meneran dengan betul ini. Jangan lupa minum ESP dan makan B-Complex 2 bji supaya mummy diberi tenaga untuk meneran nanti.

Syu doakan mummy dan baby semuanya selamat 🙂

 

Love,

Syu Amir

Shaklee ID: 1139539

FB | Ummu Zuhayr

FB Page | UmmuZuhayr – Sharing Great Moments Of Parenthood

Pengedar Sah Shaklee Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam

Dan Pengeposan Ke Seluruh Malaysia

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.