5 Tanda-tanda bersalin Yang Ibu Wajib Tahu Agar Segera Ke Hospital

5 Tanda-tanda bersalin Yang Ibu Wajib Tahu Agar Segera Ke Hospital

Tanda-tanda Bersalin Yang Akan Buat Ibu Ke Hospital Dengan Segera

.

Proses kelahiran memang unik, kita memang tidak boleh menjangka dengan tepat bila baby akan dilahirkan. Memang ada due date, tapi bukan semua baby akan lahir mengikut due date yang diberikan. Ada baby lahir awal, dan ada baby siap over due lagi. Jadi, kita sebagai ibu lebih tahu bila kita rasa anak kita nak keluar. Ibu boleh tengok dan perhatikan tanda-tanda bersalin yang biasa orang alami. Dan yang paling penting, ikut naluri kita sebagai seorang mak.

Masa beresalinkan Syifa’, Syu overdue sampai 4 hari. Kalau ikutkan tarikh, baby akan lahir pada 1 Syawal, tapi Syu beritahu baby masa tu “Ummi nak makan makanan raya dulu, adik pun boleh rasa sekali nanti”. Last-last 2 hari overdue. Hari ke 3 Syawal baru nak keluar.

Ada beberapa tanda-tanda bersalin yang ibu wajib tahu supaya nanti ibu tahu perlu ke hospital ataupun boleh tunggu lagi. Kena bersedia untuk masuk dewan bersalin lagi. Selain itu, suami pun wajib tahu tau tanda-tanda nie supaya boleh buat persediaan fizikal dan mental untuk meneman isteri dalam labour room nanti.

.

Tanda-tanda Bersalin Yang Perlu Ibu Tahu 

.

tanda-tanda nak bersalin

.

1. Sakit belakang di bahagian pinggul

Sakit belakang ini biasanya akan mula dialami oleh ibu hamil sejak awal trimester ke-3 lagi. Tapi, kalau sakit itu bertambah kerap dan buat ibu rasa cramp di bahagian pinggul dan ke bawah (kadang kala sampai ke kai pun boleh cramp), itu adalah berita yang baik sebab ada kemungkinan ibu akan bersalin dalam masa terdekat nie.

.

2. Engage

Kepala baby biasanya akan mula masuk ke pangkal rahim sejak minggu ke-36, tapi ada juga yang lagi awal ataupun lambat dari itu. Masa itu ibu akan rasa yang bahagian abdomen bawah memang keras dan akan menyebabkan mudah terasa senak perut.

Kalau makin sakit macam ada rasa kepala menolak-nolak dari dalam dam makin rasa macam nak terkeluar dah, mungkin sudah tiba masa ibu akan bersalin.

.

3. Air Ketuban Pecah

Air ketuban macam lendir pekat dan kadang-kadang bercampur darah. Air ketuban ini boleh pecah sedikit sahaja dan ada juga yang pecah banyak hingga basah kain ataupun seluar yang kita pakai.

Syu tak pernah mengalami air ketuban pecah masa bersalin ketiga-tiga anak Syu. Syu cuma tahu, air ketuban kalau pecah memang kita kena pergi ke hospital cepat. Takut kalau-kalau akan membahayakan nyawa ibu dan anak.

Masa bersalinkan anak-anak Syu, memang doktor yang akan pecahkan air ketuban dan Syu bersalin tak sampai setengah jam dari air ketuban dipecahkan. Itu menunjukkan betapa pantasnya ibu BOLEH bersalin selepas air ketuban pecah (walaupun ianya berlainan mengikut individu). Sebab itulah kena pergi ke hospital dengan kadar segera, kita tak tahu apa yang bakal berlaku.

.

4. Bleeding (Pendarahan)

Ada sesetengah ibu mengalami pendarahan yang ketara, dan ada ibu sekadar mengalami ‘spotting’ ataupun ‘bloody show’. Tak kira la pendarahan yang mana, ibu kena pergi ke hospital dengan segera. Kita tak tahu pendarahan itu disebabkan apa kan? Baiklah kita berjaga-jaga demi kandungan yang bakal lahir tu.

Ada kes pendarahan ibu hamil yang menyebabkan doktor terpaksa membuat keputusan untuk memaksa bayi keluar, sama ada dengan cara induce mahupun pembedahan. Itulah bahayanya kalau kita mengalami pendarahan semasa mengandung nie.

.

5. Kontraksi Yang Kerap dan Konsisten

Di saat-saat menunggu nak bersalin, ibu akan mengalami kontraksi, di mana perut kita akan mengeras selama 30-90 saat dan pada masa itu memang rasa sakit sangat. Memang rasa macam baby nak keluar dah ni. Kalau kontraksi semakin kerap dan konsisten, contohnya setiap 10 minit kontraksi berlaku untuk 30-40 saat, ibu dah boleh pergi ke hospital. Itu adalah petanda ibu dah nak bersalin. Kalau setakat sela masa tak konsisten antara kontraksi, itu mungkin hanyalah kontraksi palsu untuk buat ibu lebih alert dan peka dengan kontraksi sebenar yang bakal berlaku 🙂

.

Kita memang susah nak jangka bila kita perlu pergi ke hospital dan lagi susah nak jangka bila kita akan bersalin. Sebab itulah kita perlu menyediakan barang-barang bayi kita dengan lebih awal dan juga kita perlu pastikan yang beg hospital memang dah berasa dalam kereta dari mula terimester ke-3 lagi.

Dalam masa menunggu bersalin ini juga, pastikan juga yang SET PANTANG CERGAS dah disediakan supaya boleh terus diamalkan sejurus selepas bersalin. Tidak perlu risau kena sembelit dan badan sengal-sengal 🙂

 .

Love,

Syu Amir

Shaklee ID: 1139539

0192198621

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.