4 Bulan Sakit Tulang Rusuk Semasa Mengandung Pulih

Sakit tulang rusuk semasa mengandung memang antara perkara yang akan dialami oleh ibu-ibu mengandung. Memang sakit dan tak selesa. Kadang-kadang sampai tak boleh tidur sebab menahan sakit. Kesian tengok siapa yang menghadapinya.

 

Kisah 4 Bulan Sakit Tulang Rusuk Pulih

Syu menghadapi sakit tulang rusuk yang sangat teruk waktu mengandungkan Zuhayr dulu. Masa tu awal tahun 2010. Mengandung dah nak masuk 5 bulan. Mula-mula rasa sakit sikit-sikit je. Makin hari makin sakit, sampai nak pegang bahagian tulang rusuk tu pun sakit.

Syu start mengandung masa tengah belajar 3rd year di New Zealand. Memang banyak berjalan la. Nak pergi kelas jalan kaki, pergi beli grocerries jalan kaki, nak pergi Queen Street shopping pun jalan kaki. memang banyak menggunakan kaki la masa di New Zealand dulu.

Awal-awal mengandung memang rasa cergas je. So, memang best la kan. Morning sickness takde, penat mengah pun takde. Macam orang tak mengandung je rasanya. Sampai kawan-kawan pun risau suruh Syu slow down sikit. Diorang yang risau keadaan Syu masa tu.

Semasa cuti semester Syu pergi Ireland tinggal dengan suami yang belajar di sana pada masa tu. Memang dah plan untuk bersalin di sana pun sebab kos bersalin yang percuma. Alang-alang dah dapat cuti setahun, tu yang decide untuk bersalin di sana sebab suami ada sekali untuk merasa pengalaman menyambut anak sulong kami.

Masa di Ireland, Syu ada lagi 4 bulan masa menunggu untuk bersalin. Masa nie la dugaan kecergasan diuji Allah. Masa nie la sakit tulang rusuk mula menjelma. Masa nie hanya Allah la tempat mengadu. Masa nie, tidur pun dah start tak lena. Nak pusing kiri sakit, nak pusing kanan sakit, nak bergerak untuk pusingkan badan pun sakit. Tidur pun kena tinggi. Syu tidur mesti dengan 3 bantal, dah macam tidur duduk masa tu.

Hari-hari selama 4 bulan menahan sakit tulang rusuk. Sampai nak pakai bra yang ada wire pun tak boleh. Memang pedih rasa macam kena cucuk-cucuk jarum. Kalau jalan pun, macam orang senggugut, jalan terbongkok-bongkok perlahan je.

Itu la kisah 4 tahun  dulu. Masa tu, Syu tak jumpa lagi ubat untuk kurangkan sakit tulang rusuk masa mengandung nie. So, sampai bersalin la Syu menahan sakit tu. Lepas bersalin baru hilang sakit tu.

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

Kisah yang sama 5 tahun kemudian

 

.

 

.

 

.

 

.

 

Perkara yang sama berlaku lagi masa mengandung Basyiirah. Masa 6 bulan, Syu start sakit tulang rusuk lagi sekali. Trauma sekali lagi. Kenangan 5 tahun lalu berputar kembali.

Tapi, sekarang, Syu dah pandai sikit. Dah educated sikit pasal hal-hal sakit tulang rusuk nie. Sekarang Syu tak risau dah. Sebab Syu ada Ostematrix. Masa start sakit tulang rusuk nie, Syu makan Ostematrix. Makan dalam 3 hari, sakit tulang rusuk hilang. Macam tak pernah sakit. Rasa cergas je. Sihat je.

 

Alhamdulillah, Syu dah jumpe ‘penawar’ untuk sakit tulang rusuk Syu masa Syu mengandung.

 

Ibu-ibu yang lain ada pengalaman macam Syu? Apa petua ibu-ibu nak hilangkan sakit tulang rusuk nie? Jom share sama-sama.

 

 

About syuhada amir

Pengedar sah Shaklee yang komited dalam bisnes ini. Boleh COD bagi kawasan Johor Bahru, Skudai, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, dan pengeposan ke seluruh Malaysia amnya. Whatssap Syu 0192198621 untuk sebarang pertanyaan/pembelian/konsultasi percuma*.

Comments

  1. Assalamualaikum. Terjumpa blog syu disaat menahan kesakitan di tulang rusuk ni. Saya dah 7 bulan pregnant sekarang. Start dr baby 3 bulan lagi Allah uji sakit kat bahagian rusuk ni..nak dekat 7 bulan jugak merana. Sekarang makin teruk pulak rasa. Kadang2 menangis je mampu. Duduk makan 5 min pun dah start sakit. Bangun pagi sekejap je elok..lepas brekfast tu dah mula sakit sampai lah malam. Samalah mcm syu..pakai bra yg ada dawai mmg x boleh, menyucuk nyucuk. Xjumpa lagi petua. Tp nak cuba ostematrik lah. xde efect utk ibu mengandung ye?

    • syuhada amir :

      mmg sakit kan bila rasa macam tu…tp ostematrix mmg membantu sangat2…takde effect masa preggy pun…sampai masa pantang n menyusu baby pun mmg bagus utk makan ostematrix nie…

      nak try? whatssap syu eh 0192198621 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.