Archives for April 2015

Tips Menghadapi Stress Di Tempat Kerja

Tips Menghadapi Stress Di Tempat Kerja

Semasa kerja di pejabat, macam-macam kerenah dan ragam manusia kita kena layankan. Ragam rakan sekerja lain, ragam bos dan ketua lain. Yang penting, semuanya kita kena hadapi. Mana la tak stress kan. Bos suruh buat kerja nie, tapi kerja kita yang sedia ada pun tak terbuat lagi. Takkan kita nak tambah lagi kerja yang dah […]

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Cemburukan Adik Baru: Apa Perlu Buat?

Setiap anak kita berbeza, dan setiap dari mereka mempunyai ragam yang tersendiri. Ibu ayah perlu tahu macam mana nak tackle setiap anak agar mereka sentiasa rasa disayangi oleh kedua ibu ayah. Sebab tulah ibu ayah perlu tahu bahasa cinta yang anak kita suka supaya kita boleh guna untuk tunjukkan pada anak yang kita sayang mereka […]

Makanan Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Makanan Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Semasa mengandung, kita memang memerlukan banyak tenaga kerana anak kita sedang membesar di dalam rahim. Kalau kita takde tenaga, macam mana kita nak tampung keperluan diri kita dan juga baby yang dikandung kan? Jadi, kita memang perlu dapatkan tenaga, tak kiralah macam mana sekalipun. Kalau kita tak berselera nak  makan sekalipun, carilah makanan lain yang […]

Hilangkan Penat Dan Letih Walaupun Baru 3 Hari Bersalin

Hilangkan Penat Dan Letih Walaupun Baru 3 Hari Bersalin

Tahniah atas kelahiran permata ibu ayah! Memang rasa sangat-sangat lega dan bersyukur apabila telah selamat melahirkan anak, tak kiralah secara normal ataupun pembedahan. Mana taknya, penat mengandung dan membawa anak dalam perut selama 9 bulan. Mestilah gembira melihat anak kita sihat dan cukup sifatnya. Setiap anak mesti lain kan cara kita berpantang. Dulu masa anak […]

[Infografik] Panduan Menyimpan dan Mencairkan Susu Ibu

[Infografik] Panduan Menyimpan dan Mencairkan Susu Ibu

Ibu yang menyusukan anak kebanyakannya akan mengepam susu untuk dijadikan stok semasa mereka bekerja ataupun untuk digunakan di masa-masa mereka menghantar anak ke rumah pengasuh. Tapi, tahukah ibu-ibu cara yang paling ideal untuk menyimpan stok susu untuk disejuk atau dibekukan? Tahukah ibu-ibu cara untuk mencairkan susu perahan beku untuk kita bagi pada anak untuk minum? […]

5 Peranan Suami Di Dalam Labour Room

5 Peranan Suami Di Dalam Labour Room

Semua ibu yang mengandung akan mengalami perasaan yang bercampur baur apabila tiba masa untuk masuk ke dalam labour room. Memang la masa tu sakit nak bersalin akan mengatasi perasaan yang macam-macam nie, tapi ibu masih akan rasa takut, gembira, risau, dan segala macam perasaan lagi. Di sinilah suami memainkan peranan yang sangat penting semasa bersama […]

5 Persediaan Yang Perlu Buat Sebelum Masuk Labour Room

5 Persediaan Yang Perlu Buat Sebelum Masuk Labour Room

Di akhir-akhir kehamilan, banyak perkara yang perlu kita lakukan. Kadang-kadang tu sampai lupa apa yang perlu kita buat. Ada sahaja yang tertinggal. Biasa la tu. Nak bersalin bukanlah perkara yang mudah, terutama sekali pada ibu yang baru pertama kali nak menempuh saat-saat di dalam labour room nanti. Bagi ibu-ibu yang pertama kali nak bersalin, ingatlah […]

Buat Home-made Water Colour Yang Super Mudah

Buat Home-made Water Colour Yang Super Mudah

Melakukan aktiviti seni di hujung minggu, seperti buat finger paint boleh dikatakan salah satu aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama anak. Ianya sangat seronok bila kita boleh menghabiskan masa yang berkualiti bersama anak tersayang. Tapi, nak buat finger paint, kita perlukan water colour ataupun cat. Water colour kan banyak bahan kimia. Kalau anak kita termakan water colour tu macam […]

Betul ke Menyusukan Anak Boleh Kuruskan Badan?

Betul ke Menyusukan Anak Boleh Kuruskan Badan?

Menyusukan anak bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap masa kena susukan anak tak kira masa. Tengah-tengah malam masa orang lain sedang lena tidur pun kita masih berjaga untuk bagi anak susu. Tapi, menyusukan anak adalah satu harta yang sangat berharga sebab tiada orang lain yang boleh buat tugas ini. Hanya orang bergelar ibu sahaja yang boleh […]

6 Penyakit Bahaya Yang Harus Dielakkan Semasa Hamil

6 Penyakit Bahaya Yang Harus Dielakkan Semasa Hamil

Tahniah, anda hamil! Awal-awal mengandung nie, mesti jaga diri ye. Kesihatan ibu dan bayi sangat penting. Elakkan dari buat kerja-kerja berat, elakkan diri dari lasak sangat, dan juga janganlah makan makanan yang boleh mengancam nyawa ibu-ibu dan juga bayi. Nak tahu tak, semasa mengandung, terlalu banyak penyakit yang berbahaya yang mesti kita elakkan. Sesetengah penyakit […]

All contents are owned by ummuzuhayr.com. Disclaimer: Segala kandungan di dalam blog ummuzuhayr.com adalah perkongsian semata-mata. Ummuzuhayr.com tidak bertanggungjawab di atas segala penyalahgunaan yang berkaitan dengan penulisan di dalamnya.